JUDAS PRIEST - Invicibile Shield

16.03.2024 14:23

Zahraniční hudba Invincible Shield - Judas Priest

   8. března 2024 vyšlo nové album metalových bohů Judas Priest. Je již devatenácté v pořadí a jmenuje se – Nepřemožitelný štít.

   Judas Priest jsou ti praví tvůrci Heavy Metalu. Led Zeppelin zasadili to semínko, Deep Purple byli ten klíček a Black Sabbath byli ty děložní lístky, které se vydrali na povrch. Judas Priest jsou ten kovový peň s ostrými trny.

   Judas za sebou mají dvě ikonická alba.

   British Steel je první. Vyšlo v roce 1980. Dokonalé metalové album. Žiletka v dlani. Je dokonalejší obal na metalovou desku?

   Painkiller je druhé. Dokonalé metalové album. Podle mě nejlepší metalové album historie subjektivně. A zase obal, který je skvělý, ale ne tak dobrý jako žiletka.

   Jenže oni mají řadu dalších alb a rozhodně to není žádná vata.

   Poslední skvost, který hraje v přehrávači je drátěnka z žiletek. Od Judas nemůžeme čekat divné věci, které by vybočili ze stylu, který sami stvořili. Jistě se můžeme spolehnout na stylové archetypy. Rob zpívá, jako by mu bylo třicet. Jenže tady už nevím, jak to bude vypadat na koncertě. Glen má 76 let a trpí Parkinsonem. Ritchie zapadl dokonale. A Scott Ianem to drží pohromadě. Ian Hill je jediný zakládající člen kapely. Kdoví, jak by to vypadalo, kdyby se do kapely vrátil KK Downing. Mít v Judas tři kytaristy? Jako Adrian Smith v Iron Maiden.

   Když jsem začal poslouchat heavy metal, bylo mi asi třináct. Nikdy jsem neslyšel od rodičů výčitku, že poslouchám divnou hudbu. Výčitka byla jen v tom, proč to musím poslouchat tak nahlas. Tohle ale nejde poslouchat potichu. Uši mám přece proto, abych poslouchal, a ne abych neslyšel. Jenže tohle, když pustíš nahlas, tak se ti mozek těma ušima vysype. Možná, ale tohle riziko rád podstoupím. Ten akustický tlak z těch mých Tannoyů je excelentní. Ta hudba je v podstatě mlýnek na maso. Když Kuffenbach, Holofaust a spol., padají do pekla mlýnkem na maso, aby se z nich stal asfalt, tedy hmota, ze v niž se mění hříšníci, s trestem věčného zatracení, tak k tomu hraje tento soundtrack.

   Dám osm bodů z deseti. Absence nějakého hitu, jako byl třeba Painkiller, je znát. Pro mě je tedy největší hit Trial by Fire. Ale tohle ukáže až čas. Další ztráta bodu je za obal. Jestli se dá kulhat na obě nohy, tak tady to funguje. Kapela, která má ve svém portfoliu takový skvost, jako je žiletka v dlani, vydá album s tímto hnusným obalem? Další bod dolů.

   Metal God Rob Halford se narodil v roce 1951, stejně jako má máti. Ona řídí auto, hádá se se mnou o politice, vozí kolečka písku a chce, abych ji naučil ovládat motorovou pilu. Jestli je Rob stejný, tak se neobávám zániku Judas. 1951 neskutečně dobrý ročník.